ARAÇLARIN KİLOMETRELERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ




      İkinci el araçlarda en önemli noktalardan bir tanesi de araçların kilometresinin düşürülmesidir. Malesef bazı galericiler ve araç satan bazı kişiler aracın daha hızlı satılabilmesi için aracın kilometresini düşürmektedir. Basit bir mantıkla hareket edersek kilometresi çok yüksek bir aracı pek almak istemeyiz, çünkü çok fazla kullanıldığı ve yol yaptığı için aracın yıpranmış olduğunu düşünürüz.
      Önceki yazımda da yazdığım gibi aslında farkında olmasak da araç bakarken yüz bin kilometre gibi bir psikolojik sınırımız olduğundan bahsetmiştim. Satıcılar da bunun farkında olduğu için aracı tercih edilebilir kılmak için kilometre düşürmektedir.
        Araçlar da iki çeşit kilometre göstergesi vardır. Eski araçların çoğunda olduğu gibi mekanik gösterge ve yeni araçlarda olan digital gösterge. Mekanik göstergeli araçların kilometresini düşürmek oldukça kolay aslında, işten biraz anlayan oto elektrikçi gösterge paneli sökerek kilometreyi düşürebilir. Bu yüzden eski araçlar da kilometre düşürme işi çok daha fazla  ve kolaydır. Yeni araçların çoğu elektronik ve beyinli olduğu için onlar da durum biraz daha karışık ama yine de çok zor değil.Bazı markalarda bu işlem bir iki saat sürerken bazılarında ise sadece üç dakika içinde kilometre düşürülebiliyor.
       Peki, aracın kilometresinin düşürülmüş olduğunu nasıl anlayabiliriz. Teknik olarak anlama şansımız yok aslıda ama yine de bazı karşılaştırmalarla anlama olasılığımız söz konusudur. Öncelikle aracın genel durumu bizim için önemli eğer aracın üzerinde yazan kilometre düşükse ve şüpheleniyorsak şunları kontrol edebiliriz. Aracın farları çok aşırı derecede solmuş mu, direksiyon çok fazla mı aşınmış, vites topuzu ve gaz-fren-debriyaj pedalları çok mu aşınmış, özellikle sürücü koltuğunda aşırı bir çökme yıpranma söz konusu mu, aracın kapı eşiklerinde inip binmekten oluşan aşınmalar ne durumda, torpido üzerindeki düğmelerin yazıları silinmiş mi, araca dıştan baktığımız da aracın genel çizgilerinin görünüşü nasıl ? Ayrıca motor kaputunu açıp motordaki yağ kaçaklarına ve motorun genel görünüşüne yüzeysel olarak bakabiliriz ve aracın vites geçişlerini kontrol edebiliriz. Eğer vites yollarında çok aşırı bir boşluk var ve sallanma söz konusu ise bu da şüphe uyandırıcı bir durumdur. Bir de kağıt üzerin de aracın kilometresinin düşürülüp düşürülmediğini anlama imkanımız var.
       Aracın yetkili serviste ki kayıtlarını kontrol edebiliriz.(tabi ki kayıtlı ise) Örneğin; araç her yıl kayıtlar da ortalama yirmi bin kilometre yol yapıyormuş ve son iki senedir yetkili servise girmiyormuş. İki sene önce 60.000 km de olan araç şu an ortalama 100.000 km de olması gerekirken 65.000 km de gözüküyor ise bu imkansız değil, ama şüpheli bir durumdur. Aynı mantığı aracın muayene raporlarındaki kilometre kayıtların da yürütebiliriz. Çünkü bunlar değiştiremeyeceğimiz ve silemeyeceğimiz kayıtlardır. Artık SMS ile hasar sorgulaması yaptığımız zaman bir de muayene giriş tarihi ve kilometre kaydı gelmektedir.
      Yazdığım konular da mümkün olduğunca dikkatli olamaya çalışırsak dolandırılma riskimizi de en aza indirmiş oluruz. Ama yine de tabiri caiz ise kılıfına uydurarak kilometre düşüren satıcalar yine de söz konusudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder